TOP

duvardaki izler

Sokağı, duvarı, metruk bir binayı ya da önüne ne gelirse orayı güzelleştiren, bir tuvale dönüştüren graffitinin izini sürdük.

Gazeteci Yeşim Özdemir sokağa bırakılan bir sanat eserinin hikayesinin peşine düştü, ortaya “Duvardaki İzler” belgeseli çıktı.

Bir sokak sanatı dalı olarak graffiti Hiphop kültürüyle beraber 1970′lerin başında ortaya çıkıyor. Ve zaman içerisinde çokça değişim geçiriyor.
1980′lerde Pop Art akımdan fazlaca etkilenmiş olan graffiti, stencil boyama adı verilen şablon tekniğini Pop Art’tan alıyor.

Graffiti, mural, stencil (şablon), sticker (çıkartma), sokak işaretleri, video projeksiyon, sokak enstalasyonları, heykeller sokak sanatının içinde yer alan tür ve tekniklerden bazılarıdır.

Bugün geldiği noktada, birçok sokak sanatçısının kendine özgü geliştirdiği tekniklerle sokak sanatının değişim-dönüşüm süreci devam ediyor.

(“Duvardaki İzler” belgeselinin isim tasarımı Agit Akgöl’e aittir ☺️ )

Ünlü graffit sanatçısı Banksy’e göre sokak sanatçısı politiktir yaptığı sanat da bir protesto biçimidir?
-Peki her sokak sanatçısı böyle mi düşünüyor?
-Sokak sanatçısı toplumun yaralarına dokunmak, eleştirel olmak, sisteme karşı durmak zorunda mıdır?
-Tarihsel gelişimi içerisinde değerlendirdiğimizde illegal bir sanat olan sokak sanatının günümüzdeki illegalite çerçevesi değişti mi?

Sokak sanatını ve sanatçılarını daha yakından tanıyacağımız bu belgesel;  Gazeteci Yeşim Özdemir’in, sokağa bırakılan bir sanat eserinin hikayesinin peşine düşmesinin ürünüdür…

Video Belgesel: Yeşim Özdemir
Kamera: Gökhan Dindar
Kurgu: Aysu Demirel