ÇOK BİLİNMEYENLİ DENKLEM: COVİD19 AŞISI
Dinlemek için playe tıkla
Koronavirüs salgını dünyada 1 milyon 400’ü aşkın kişinin ölümüne neden oldu. Vaka sayıları ise 63 milyonu aştı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) hastalığa Covid-19 adını verdiği bu salgınla mücadelede bir yılı geride bırakmak üzereyken birçok ülkeden koronavirüs aşısıyla ilgili haberler geliyor. Birçok ülke, klinik çalışmaları tamamlanarak öne çıkan aşı adaylarıyla sözleşmeler imzaladı bile. Hatta İngiltere etkinlik oranının yüzde 95 olduğu belirtilen Pfizer/BioNTech aşısının yaygın kullanımını resmi olarak onaylayan ilk ülke oldu. Türkiye’de ise Aralık ayı ortalarında Çin’den sipariş edilen aşılar uygulanmaya başlanacak.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, şu an için dünya genelinde, 48 Covid-19 aşı adayı klinik denemelerle insanlar üzerinde test edilirken, 164 aşı adayı da klinik öncesi geliştirme aşamasında bulunuyor. Rekor seviyede gelişen bu aşı çalışmalarında öne çıkan aşı adaylarının %70 ila %95 oranında başarılı olduğu belirtiliyor. Örneğin Almanya biyoteknoloji firması BioNTech ile Amerikan İlaç firması Pfizer’ın geliştirdiği BİONTECH aşısının %95 oranında başarılı olduğu söyleniyor. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Moderna ilaç firmasına ait. MODERNA aşısının da yine %95 oranında başarılı olduğu belirtiliyor. AstraZenaca firmasının Oxford Üniversitesiyle ortaklaşa ürettiği OXFORD/ASTRAZENECA aşısının ise belirtilen başarı oranı %70…
“Bu araştırma dosyasında aşıyla ilgili son gelişmeleri halk sağlığı uzmanları Prof. Dr. Nilay Etiler ve Dr. Tolga Şahin’le konuştuk..
Araştırma dosyasının tam metnine Kısa Dalga‘dan ulaşabilirsiniz.